Apadrinar un avi


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La solitud -encara que no sol produir símptomes externs greus – passa per ser una experiència desagradable i estressant. És una experiència associada a un important impacte emocional, nerviosisme i angoixa, tristesa, mal humor, creença de ser rebutjat. Els sentiments de solitud són un clar risc per a la salut, i com més sola està una persona… més s’incrementa aquest risc.

Càritas treballa amb els sectors socials més desafavorits, generant processos que contribueixin al desenvolupament i promoció de la persona i també a la promoció de la justícia social. Moltes persones grans viuen o se senten soles, amb mancances socioeconòmiques i amb necessitats d’atenció per dur portar una vida quotidiana mínimament digna.

D’altra banda, fa temps que es detecta la falta d’implicació de joves en projectes solidaris, sobretot dirigits a població envellida. D’aquí la iniciativa Apadrinar un avi, un projecte vivencial que permet oferir un espai de participació solidària a la gent jove dins el programa de Gent Gran de Càritas Diocesana de Girona, que té com a finalitat pal·liar la solitud de les persones grans que estan soles.

L’objectiu és afavorir la relació entre els dos col·lectius: facilitar la convivència i l’aprenentatge entre persones grans que pateixen soledat i joves estudiants. Això s’aconsegueix a través de l’acompanyament periòdic dels joves a les persones grans i amb la formació i seguiment de Càritas.

V Festa Apadrinar un Avi (91)

Es fomenta la relació intergeneracional: els joves -de forma individual, per parelles o per grups – van a les residències setmanalment i dediquen l’estona a la persona gran, amb qui es conversa, se surt a passejar, es fan activitats conjuntes… Es contribueix a la seva autoestima i benestar i es potencia el diàleg i la comprensió entre generacions. Els joves aporten optimisme i futur i les persones grans, experiència i saviesa. Es treballa de forma coordinada amb els centres formatius on estudien els joves i els centres residencials on estan ingressades les persones grans.

El projecte és, doncs, una oportunitat per reivindicar el paper de la gent gran i potenciar l’envelliment digne. Allò que és més important és que aquestes persones se senten reconegudes i valorades. En definitiva; se senten estimades.

V Festa Apadrinar un Avi (100)

Actualment el projecte es du a terme en onze poblacions, amb la participació de 35 residències de gent gran, 33 centres educatius i 429 joves voluntaris que acompanyen a 339 persones grans.

Càritas Diocesana

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s