El negoci de la sanitat

sanitatL’atorgament a dit i de forma obscura de contractes a fundacions, agències i altres formes que es regeixen pel dret privat i de difícil seguiment, com hem analitzat a fons i hem denunciat públicament, és una autèntica envestida de la sanitat privada a la nostra sanitat pública, fins ara capdavantera a tot el món, no només en qualitat, investigació i atenció a les persones malaltes, sinó també com a culminació d’un dret universal a la sanitat i d’acompliment dels drets humans.

El debat ara és sanitat pública vs. dictadura sanitària, entenent aquest concepte com la incapacitat del poble per exercir la seva sobirania en la gestió, i en el control de la gestió, de la seva sanitat, aspecte aquest que també tenim ben documentat.

La professionalització de la gestió de la sanitat ha creat una elit d’experts que es comporten com a ‘tecnòcrates sanitaris’ que presenten les seves tesis com si vinguessin de més enllà del bé i del mal. A Catalunya, ESADE i IESE són dos exemples de les altes escoles d’administració inequívocament alineades amb posicionaments neoliberals. Així, l’expertesa en aspectes tècnics va sempre ben acompanyada d’un atac constant a la intervenció de l’Estat (doble llenguatge enganyós, ja que són els primers a saber com beneficiar-se de les ajudes, subvencions i contractes de l’Estat), la reiterada petició de l’abolició dels processos de fiscalització governamentals i el relaxament dels marcs reguladors del sector.

Suposem que –tal com ells mateixos pregonen– aquesta elit té la vareta màgica de la gestió. Acceptem, per un moment, que els seus coneixements “d’expert” aconsegueixen estalviar en la prestació de serveis sanitaris. ¿Quin benefici obté el ciutadà d’aquesta suposada excel·lència si després els estalvis aconseguits en comptes de repercutir en la millora dels serveis s’aparta de la gestió del que és públic i va a parar directament al compte de resultats, o a les comptabilitats B, o a les butxaques dels amics, dels seus interessos i de la sanitat privada?

albano

Albano Dante (Cafèambllet)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s