El dret a la terra és el dret a l’alimentació

Cartel

Guatemala, març del 2011: en només quatre dies, un espectacular operatiu militar i policial aconsegueix desallotjar de la vall de Polochic a 769 famílies q’eqchi’es que han quedat en l’abandó. El registre “in situ” dels desallotjaments i entrevistes amb actors claus ens ajuden a entendre l’actual problemàtica agrària a Guatemala. Un exemple clar d’acaparament de terra, una tendència cada vegada més estesa que, sota l’aparença d’inversió en agricultura, dóna lloc a desallotjaments, violacions dels drets humans i destrucció de les formes de vida de comunitats vulnerables.
​L’acaparament de terres és el procés pel qual empreses o governs adquireixen terres de manera il·legítima i poc transparent, sigui mitjançant processos de privatització, vendes massives, concessions a llarg termini o fins i tot ocupació d’aquestes terres de manera il·legal i violenta. A la pràctica, això implica desallotjaments forçosos, la destrucció dels mitjans de vida de les famílies camperoles, a més de conflictes entre la població local i els inversors.

Polochic cuneta_0
​L’expansió de monocultius per a l’exportació deixa a les poblacions desprotegides i viola els drets humans. En l’última dècada es va vendre una extensió equivalent a quatre vegades la mida d’Espanya (203 milions d’ha). Una superfície en la qual es podrien conrear aliments per a mil milions de persones, el mateix nombre que pateix la fam arreu del món. Àfrica i Amèrica Llatina son les regions més afectades per aquesta “febre” mundial per la terra.
En les últimes dues dècades Guatemala ha passat de ser autosuficient en termes alimentaris, produint els grans bàsics per a l’alimentació de la població i els animals, a ser un país altament dependent de la importació de grans bàsics i sotmès al vaivé de preus del mercat internacional. Avui el 53,7% de la població viu en condicions de pobresa , xifra que arriba al 71,3% de la població a l’àrea rural.cheque deOttodepende_0

Polochic és un exemple clar dels efectes de la concentració de terres per a la producció d’agrocombustibles Al març 2011 el govern va desallotjar violentament a 14 comunitats Q’eqchi ‘s a la Vall del Polochic (769 famílies). Al juny de 2011, la Comissió Interamericana de Drets Humans va emetre una resolució on va atorgar mesures cautelars en 4 aspectes fonamentals: alimentació, salut , alberg i seguretat. Davant els reiterats incompliments al març 2012, s’inicia una Marxa Indígena, Camperola i Popular que des Cobán va arribar fins a la capital. Fruit d’aquesta marxa i de la pressió internacional gràcies a la campanya llençada per Oxfam en el marc de la campanya CREIX, el Govern de Guatemala va lliurar, el passat 19 d’octubre, les primeres terres compromeses a 140 famílies de camperols i camperoles desallotjades el 2011. El lliurament té en compte les demandes plantejades amb anterioritat, com un títol de propietat, per garantir unes condicions bàsiques en els nous assentaments.

 

Oxfam Intermon

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s