Diner lliure per una societat lliure

ecoxarxa

Antigament, el troc (intercanvi directe) regia les relacions econòmiques entre les persones. La complexitat de les societats modernes, però, va requerir l’ús de la moneda com a instrument de mesura i d’intercanvi, generant la dinàmica mercaderia-diner-mercaderia.

En l’actualitat, l’economia real s’ha vist relegada a un 2.5% en pro de l’economia especulativa (diner per diner). Les conseqüències d’aquest gir històric es tradueixen en tot un conjunt de pràctiques nocives supeditades al compromís amb els bancs com desigualtat, individualisme, competitivitat o sobreexplotació de recursos i persones. La moneda ja no és una eina per a establir equivalències, sinó un bé en si mateix. I es tracta d’un bé escàs (emès i controlat per entitats privades), car (genera interessos i, per tant, deute a qui en necessita) i acumulable (estimula inversions d’alta rendibilitat relacionades amb guerres, drogues, prostitució…).

Recuperar el sentit original del diner i superar les mancances del sistema hegemònic és l’objectiu de les monedes socials (2500 experiències en més de 40 països). Són sistemes emesos per la comunitat, sense interessos i no acumulables. Relocalitzen l’economia i eviten que es dispersi en circuits especulatius (un Chiemgauer –moneda social alemanya– es reinverteix a la comunitat 18 cops l’any, el triple que l’euro). Són monedes associades a valors com la confiança, la reciprocitat, la solidaritat i l’ecologia.

Com afirma el sociòleg Dídac Costa, la moneda social no vol monetaritzar relacions  com la donació, l’intercanvi directe o l’autosuficiència comunitària i familiar, sinó generar mecanismes de transició entre aquests i l’ús majoritari de l’euro. Cooperatives de producció i consum, ateneus, centres socials, petits comerços, ONG’s, entitats ecologistes, feministes o de defensa dels drets lingüístics, culturals, socials i laborals  tenen a les mans l’eina per canviar les seves relacions econòmiques, deixant de banda l’euro i optant per sistemes més coherents amb el seu discurs.

 

Ecoxarxa Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s