Projecte Carbó

bossa 15kg carb+¦ AG

La Cooperativa IDÀRIA, SCCL, és una cooperativa de treball i d’inserció sense ànim de lucre, creda finals d’octubre de 2012 per membres de l’Associació Llagostera Solidària (ONG) amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de Llagostera, amb l’objectiu de generar nous llocs de treball per a persones en risc d’exclusió. La cooperativa ofereix serveis de neteja i de jardineria entre d’altres, i té a més diversos projectes iniciats: “Nuari” (projecte de costura) i “Dinkiraa” (botiga), ambdós gestionats per Llagostera Solidària; i el projecte “Carbó d’Ardenya i Gavarres”.

En concret, el projecte “Carbó d’Ardenya i Gavarres”, pretén la recuperació i dinamització socio-econòmica del territori: l’Ardenya i les Gavarres, generant ocupació. El projecte persegueix la creació de nous llocs de treball, la rendibilització de la gestió forestal de l’Ardenya i les Gavarres i la recuperació, des de la contemporaneïtat, d’un ofici perdut: el carboneig.

L’equip multidisciplinar impulsor d’aquest projecte està format principalment pels socis integrants de la Cooperativa d’Inserció Laboral IDÀRIA SCCL Enric Ramionet, Rafel Villena, Joan Claramunt, l’enginyer tècnic forestal Ricard Grabulosa, l’enginyer tècnic industrial Joan Gala, i la tècnica en gestió i comunicació cultural Annaïs Pascual. Formen part de l’equip i col·laboren en el projecte el dissenyador gràfic Samuel Flotat, el gestor cultural Marc Ojosnegros, la psicòloga i tècnica en recursos humans Julie Dreneau, l’enginyer tècnic agrícola Jordi Serrat i el constructor Xavier Ramírez. Tots ells professionals molt compromesos amb el territori i amb la realitat social actual.

EL MENJATRONCS I LES PRIMERES PROBES A LLAG (3)

El fum de les carboneres forma part d’un passat oblidat de les Gavarres i de l’Ardenya, un ofici, el del carboner, que contribuïa de manera natural a la gestió dels boscs i aportava beneficis complementaris als qui hi treballaven. El carboneig coexistia amb d’altres usos del bosc avui perduts. Encendre una carbonera a les Gavarres és tota una festa, que recupera un passat no massa llunyà. Aquest projecte es proposa recuperar el carboneig i posar de nou al mercat Carbó de l’Ardenya i les Gavarres.

El context econòmic i social actual ens porta a mirar al passat amb ulls del present i buscar-hi estratègies de supervivència pel futur. Aquest projecte vol ser una proposta innovadora i suggerent, necessària, inclusiva i dinamitzadora, amb possibilitats de futur, rendible i sostenible tenint en compte les necessitats humanes i mediambientals del territori.

IMG_6911

La tècnica, avui, ens permet repensar l’ofici del carboneig. Sense desvirtuar les qualitats i beneficis del producte: el carbó; el projecte pretén produir-ne de manera més viable i eficient, tot duent a terme tasques necessàries per a la prevenció d’incendis en paral·lel a la producció, mitjançant carboneres metàl·liques que permetin coure el carbó en quantitats menors, en menys temps i in situ.

Actualment el projecte, que ja té un any i mig de vida i continua en fase pilot, dóna feina a 6 persones. Es va donar a conèixer el passat juliol amb una campanya de micromecenatge popular i gràcies a aquest suport, al de Llagostera Solidaria i l’Ajuntament de Llagostera, avui compta amb el recolzament del Consorci de les Gavarres, el Consorci d’Ardenya-Cadiretes, Retecork Xarxa de Territoris Surers, Acció Solidaria Contra l’Atur i amb la Fundació Hope Projects.

   IMG_6940

Cooperativa Idària

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s