Des de l’Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador, AEPCFA, solidària amb l’alfabetització del poble de Nicaragua, ens preocupa i treballem des de fa anys, a Catalunya i arreu, l’àmbit de l’educació per al desenvolupament (EpD) i la solidaritat internacionalista. Amb la Campanya de difusió, sensibilització i educació per al desenvolupament “Ensenyar, aprendre, salvar-se. Lan daukaia, lan takaia, swakwi takaia”, duta a terme durant el 2012, vam iniciar un procés d’elaboració ric, mobilitzador i participatiu de materials didàctics, de debat i de difusió, cercant la sensibilització i l’educació en valors. Al llarg d’aquesta campanya es feia patent la necessitat de crear i consolidar un grup de treball local i estable, compromès i solidari i comptar amb materials didàctics específics. Així va néixer, amb la col·laboració de l’Àrea de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Escletxes.
Escletxes integra cinc vídeos curts (entre 1:52 i 12:27 min.) de realisme social realitzats per l’infògraf solidari Pep Caballé, que volen ser cinc invitacions al debat i a l’acció solidària sobre cinc paraules desafiants: alfabetització, solidaritat, compromís, dona i internacionalisme. Acompanya aquest material audiovisual un text informatiu sobre la metodologia dels Cercles de Lectura i Formació divulgats per Paulo Freire i una guia didàctica de cadascun dels vídeos per tal de facilitar la reflexió, el debat i l’acció.
Hem elaborat materials didàctics molt senzills i fàcils de reproduir per tal d’assegurar la sostenibilitat i difusió que intenten fomentar el voluntariat, el treball cooperatiu i el compromís solidari.
Hem d’assenyalar també que el grup de joves en formació al voltant d’aquest projecte pretén assolir un objectiu prioritari: fer visible i augmentar el compromís ciutadà gironí amb la ciutat germana de Bluefields (RAAS, Nicaragua) i, en general, amb qualsevol iniciativa solidària ciutadana. No obstant això, creiem que poden ser utilitzats en contextos ben diferents.
Finalitzem aquesta presentació amb una reflexió més general. Creiem que és urgent intensificar la lluita contra l’analfabetisme polític i la desinformació que caracteritza avui la nostra societat. La futura República Catalana que somiem, en el marc d’un altre món possible en transició cap al socialisme del segle XXI, ha de prioritzar l’eradicació dels analfabetismes, l’absolut, el digital i el polític i fer del país una gran escola que garanteixi l’accés de tothom a l’educació al llarg de la vida. Només un país poblat d’homes i dones lliures, crítiques, formades i informades, i solidàries tindrà futur. I en el camí cap a la construcció d’aquesta societat s’emmarquen els materials d’Escletxa.
Associació d’Educació Popular Carlos Fonseca Amador